PočetnaGradnjaPastoralKontakt

    Obavijest
Dobrodošao si gost u gospin zagrljaj!

Print PDFVELIKI TJEDAN U ŽUPI - RASPORED OBREDA
Vijesti iz župe, 13. Travanj 2019. 19:01

VELIKI ČETVRTAK

-      Misa je u 17 sati.

-      U 21 sat bdijenje i molitva s Isusom u Getsemaniju.

 

Prvi je dan Svetog trodnevlja. Na današnji dan Isus namje ostavio svoje Tri ljubavi koje traju i koje su temelj svakoj našoj nestalnoji prolaznoj ljubavi. Prva ljubav jeEuharistija. Druga ljubav je Zapovijed ljubavi. Treća ljubav je Svećeništvo.

U predvečerje svogposljednjeg dana Isus nam ostavlja svoj testament koji se sastoji od ova triizvanredna čina koji su prožeti njegovom ljubavlju prema nama.

 

VELIKI PETAK

-      U 17 sati obredi muke, klanjanje križu i pričest.

 

Ondje ga razapeše, a s njim i drugu dvojicu, s jedne i sdruge strane, a Isusa u sredini.

Na današnji dan Isus je razapet na križu. Na današnji dan Isus je umro Uprimo svoj pogled prema Raspetome. Nije li namrekao da će nas sve privući k sebi kada bude uzdignut na križu? U razapinjanjugledamo sve zlo i grijeh koji su doveli Isusa na križ. Tu gledamo također injegovu beskrajnu ljubav u kojoj je sve prihvatio i bio raspet.

„Dovršeno je!“ Tu je pravi početak.“ Isus želi reći da je sve ispunjeno i dovršeno. Sveono što je započelo Utjelovljenjem u Nazaretu, pa do ovih zadnjih riječi nakrižu. Sad se može potpuno predati Ocu. Djelo je dovršeno, misija je do krajaispunjena. Još će mu biti probodeno Srce i kojega će poteći zadnje kapi krvi ivode za naše spasenje.

 

“Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj! To rekavši,izdahnu”.

Na kraju svoga života, kad bije zadnji boj u susretu sasmrću, Isus ne traži izbavljenje. Isus se obraća zadnjim svojim riječima svomeOcu. Ima povjerenja u njega i njemu želi izručiti samoga sebe, svoj duh. U ovimriječima predanja osjeća se duh psalmiste (Ps 31) koji je također molio Boga usvojoj nevolji, doživljavao ga kao svoje utočište, svoju hrid, pa je mogao usvojoj vjeri reći da Bogu predaje i izručuje svoj duh

 

 

VELIKA SUBOTA

-      Blagoslov uskrsnih jela u 9 i 11 sati.

TIŠINA VELIKE SUBOTE 

 

Konačno, Gospodin je našao svoj mir u tišini groba.Cijelog svog javnog nastupa Isus je bio okružen mnoštvom, radio je, djelovao, azadnjih dana bio je izložen strašnim mukama i poniženjima. Za života je rekaoda nema kamo bi glavu naslonio. Sada u samoći groba našao je kamen na kojemumože nasloniti  svoju glavu, na kojemu može počivati cijelo njegovotijelo. Gospodin sada može mirno počivati.

U jednoj drevnoj propovijedi na Veliku subotu piše: Štoje ovo? Velika tišina na zemlji, velika šutnja i samoća, velika smirenost, jerKralj spava. Zemlja se prestrašila i zašutjela, jer je Bog u tijelu usnuo iprobudio pomrle od početka svijeta. Bog je umro u tijelu i oživio podzemlje.

Majka Marija također može nakon svega odahnuti. Duboko usvojoj nutrini osjeća da je to bila volja Očeva. Mač boli probo joj je do dnadušu. Tih dana proživljavala je zajedno sa svojim sinom strahotu muke. Vratilase u svoj dom i o svemu može razmišljati. Njezina bol je prevelika. Sve je toopjevano u pjesmi „Stala plačuć tužna mati!“

Učenici su se razbježali. U njih se uvukao strah itjeskoba. Što će s njima biti? Isusa više nema.

Pokušajmo doživjeti tišinu Velike subote. Iako sepripremamo za Uskrs, sačuvajmo nutarnji mir. Ako imamo priliku, pohodimo Isusovgrob i provedimo koji trenutak u tišini pred tajnom Isusove smrti. Uočimo svojestrahove koji nam priječe da budemo Božji. Večeras radosno sudjelujmo uUskrsnom bdijenju.

 

-      Obredi uskrsnog bdijenja počinju u 20 sati.

 

USKRS

-      Na sam dan Uskrsa mise su kao nedjeljom.

-      Na Uskrsni ponedjeljak misa je u 11 sati.

 

Sve ono što smo u Velikom tjednu proživljavali i pratili,sve što se dogodilo i što je ispisivala Ljubav, koliko god je uzvišeno idragocjeno, sve bi to bilo bez ispunjenja i sve nade bi ostale u grobnoj jamida se nije dogodio Uskrs.

Sve ono što se događalo i što smo svakog dana Velikogtjedna promatrali i gledali, što se u nas utiskivalo poput blagotvornog lijeka,sva ona muka i stradanja nevinog Nazarećanina, Sina Marijina, dobili su svojsmisao njegovim uskrsnućem i nisu nestali u mraku groba. Uskrs mijenja sve. Beznjega gubimo sve, a s njim dobivamo sve. Uskrs daje smisao svemu.

Samo si Ti Kriste mogao u tami zapaliti svjetlo koje višenitko ne može ugasiti. Nestala je ograničenost prostora i vremena koja tesputavala dok si boravio s nama. Zazvonila su uskrsna zvona. Neka zvone uradosti tvoga uskrsnuća. Svojim zvonom koji nam naviješta tvoju pobjedu obasjajnas radošću. Neka nam naviještaju da samo s tobom možemo i mi prijeći svoj puti doći do uskrsnuća.

 


© Župa Suho Polje Kupres 2019 - Dobrodošli!
Admin | Članci RSS | Pretraga | Kontakt